Ocet balsamiczny na odchudzanie? Tak!

Ocet balsamiczny na odchudzanie? Tak!

Redakcja

2016-11-04

brak komentarzy

Ocet to nie tylko świetny dodatek do wielu wyśmienitych potraw, ale i skuteczny spalacz tłuszczu. Na odchudzanie najlepszy jest ocet balsamiczny dodawany w niewielkich ilościach do potraw. To również niezastąpiony składnik wielu zróżnicowanych diet, jak choćby diety opartej o grupę krwi. I nie ma w tym nic dziwnego, bowiem ocet balsamiczny świetnie wpływa na metabolizm – poprawia produkcje enzymów, a także tłumi głód.

To właśnie dzięki niemu przez długi czas będziemy czuć się najedzeni – znikną więc różnorodne przekąski między posiłkami, które – jak wiadomo – tuczą najbardziej. Pomożemy sobie… i to w tak prosty, a zarazem smaczny sposób. Ocet balsamiczny szczególnie dobrze współgra z dressingami oraz marynatami, a także z pastami, sałatkami. No i oczywiście z łososiem! Wystarczy dodać zaledwie kilka kropel, a nasze danie zmieni się nie do poznania.

Ocet balsamiczny: właściwości

Ocet balsamiczny jest produkowany podobnie jak wino, a więc z winogron (białych i czerwonych), z których powstaje sok poddawany następnie procesom fermentacji. Jest on stosunkowo młodym octem, ponieważ dopiero w latach 80. XX wieku zaczął być sprzedawany masowo. Wcześniej był produkowany jedynie domowymi sposobami. Jego skład jest bardzo bogaty w witaminy oraz składniki mineralne, jak choćby w:

  • witaminę A i E,
  • potas,
  • magnez,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • krzem…

a oprócz tego, ma na dodatek bardzo mało kalorii i niski indeks glikemiczny – tak więc, bez wątpienia sprzyja odchudzaniu. Niski indeks sprawia, że ocet balsamiczny świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z makaronów, który ma średni indeks. Łącząc makaron z octem uzyskamy niski indeks.

Ocet balsamiczny w diecie: przeciwwskazania

Ocet balsamiczny na odchudzanie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także podkręca metabolizm. Zdecydowanie nie powinny go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz młodzież, kobiety karmiące. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem, jako że ocet balsamiczny wpływa na poziom cukru we krwi. Octu nie powinny stosować również osoby cierpiące na wrzody i nad kwasowość żołądka. Osoby zdrowe powinny natomiast pamiętać o tym, że ocet w nadmiarze jest szkodliwy, gdyż może podrażnić delikatne błony żołądka. W ciągu dnia należy spożyć maksymalnie 1-2 łyżki. Buteleczka 250 ml octu balsamicznego dobrej jakości kosztuje ok. 10 zł. Na etykiecie powinna znajdować się informacja, że zawiera on od 20-70% niesfermentowanych cukrów, 4% kwasu winnego, 8% kwasu octowego, 1% etanolu oraz 12% glicerolu, który powoduję, że ocet balsamiczny na odchudzanie jest tak gęsty.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Dieta