Orzeźwiający napój z chilli – nowy sposób na wakacyjne odchudzanie

Orzeźwiający napój z chilli – nowy sposób na wakacyjne odchudzanie

Redakcja

2016-11-10

brak komentarzy

Lato to czas, w którym chcemy wyglądać zdrowo i kwitnąco. Nic dziwnego! Nieubłaganie zbliża się urlop a na plaży przyjdzie nam skonfrontować się z całą masą półnagich wczasowiczów. Co zrobić, by konfrontacja ta przebiegła jak najbardziej bezboleśnie? Pomoże Ci w tym najnowsza recepta na piękną figurę - energetyzujący napój z chilli.

Dlaczego chilli stymuluje metabolizm?

Ostre papryczki chilli zawierają alkaloid o nazwie kapsaicyna. To ona odpowiedzialna jest za specyficzne odczucie parzenia, które towarzyszy wszelkim pikantnym potrawom. Nie bez powodu czujemy wówczas na języku charakterystyczne ciepło – substancja ta jest bowiem odpowiedzialna za jego wytwarzanie. Jak może się to przełożyć na proces odchudzania? Wytwarzanie ciepła jednocześnie symuluje metabolizm, co pozwala na spalenie większej ilości tłuszczu, który służy nam wówczas jako źródło energii. Podobne działanie ma chociażby znany nam dobrze z właściwości leczniczych imbir. Chilli nie sprawdzi się jednak u tych, którzy mają słaby żołądek. Wysoki poziom ostrości może podrażnić jego ścianki oraz resztę układu trawiennego, dlatego nie zaleca się spożycia papryczek osobom chorującym np. na zespół jelita drażliwego. Mogą być one również odczytane przez organizm jako alergen. Jak przyrządzić napój z chilli? Być może „napój z chilli” nie brzmi dość smakowicie, ale może się okazać zdrowym i prostym sposobem na poprawę metabolizmu. Jego receptura jest wyjątkowo nieskomplikowana a przygotowanie niezbyt czasochłonne. Smak? To energetyzująca mieszanka cytrusów, jabłek i pobudzających papryczek chilli.

Przepis na napój z chilli

Do przygotowania napoju potrzebna Ci będzie:

  • 1 łyżka soku jabłkowego, sok z jednej cytryny wraz ze skórką
  • ¼ małej łyżeczki mielonej papryczki chilli

Skórkę z cytryny zalewamy 240 ml gorącej wody i zostawiamy na 10 minut. Do tak przygotowanej bazy dodajemy pozostałe składniki. UWAGA! Pamiętajmy, że napój zadziała jedynie wtedy, gdy będziemy go spożywać regularnie po każdym posiłku. Ważne jest również ciągłe mieszanie mikstury przed spożyciem – składnik aktywny w postaci chilli ma bowiem tendencje do osiadania na dnie szklanki.

A pozostałe składniki? Nie bez powodu chilli dodajemy do soku z cytryny i jabłek. Cytryna znana jest nie tylko dzięki dużej zawartości witaminy C wspomagającej odporność organizmu. Ten często dodawany do herbaty cytrus przeciwdziała odkładaniu się tkanki tłuszczowej oraz wspomaga procesy metaboliczne. Podobne właściwości wykazuje sok jabłkowy.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Dieta