Syrop glukozowo-fruktozowy – dlaczego należy go unikać?

Syrop glukozowo-fruktozowy – dlaczego należy go unikać?

Redakcja

2016-10-23

brak komentarzy

Syrop glukozowo-fruktozowy to bez wątpienia najgorszy składnik XXI wieku, choć nie wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Kusi nas bowiem swoją słodyczą i – rzekomo – niską kalorycznością, ale tak naprawdę jest dla nas dużo gorszy niż sam cukier.

W rankingu: syrop glukozowo-fruktozowy a cukier, ten ostatni zdecydowanie wygrywa – a to dlatego, że nie powoduje aż tak wielkich problemów zdrowotnych, jak właśnie ów sławny i powszechnie stosowany syrop, przed którym coraz częściej przestrzegają lekarze, w tym zwłaszcza dietetycy. Jest on bowiem sprawcą wielu przewlekłych chorób cywilizacyjnych, jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie etc. A trzeba wiedzieć, że jest on dodawany nie tylko do słodkich napojów, ale i do soków, i do przeróżnej żywności. Nic tak nie poprawia smaku produktu i nie jest tak tanie, tak wydajne, jak oczywiście on – syrop glukozowo-fruktozowy. Producent prześciga więc producenta w stosowaniu tego wspaniałego (dla nich!) dodatku. Bo słodkie w końcu uzależnia, co się przekłada na większą sprzedaż danych produktów. A biznes jest przecież biznesem!

Pojawia się jednak problem otyłości; na miarę epidemii. I to nie tylko już ludzi w średnim wieku (ale też i dzieci), i nie tylko Amerykanów. Tyją również Europejczycy, Francuzi także. I będą tyć dalej, dopóki ktoś nie powie „stop” i nie zmiecie tego syropu z powierzchni ziemi. Rzecz jasna – im szybciej, tym lepiej!

Gorzkie konsekwencje słodkich przyjemności

Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany jest z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą, która następnie przetwarzana jest w formę syropu. Tzw. syrop kukurydziany, zamiennik białego cukru (55 proc. glukozy, 42 proc. fruktozy, 3 proc. innych cukrów) jest obecnie stosowany do ogromnej ilości produktów: do napojów alkoholowych, i bezalkoholowych, soków, mlecznych napojów, do deserów, jogurtów, serków, słodyczy, płatków śniadaniowych, dżemów, galaretek, lodów, ketchupu, również do gotowych zup czy koncentratów. Ufff! A badania naukowe nie pozostawiają złudzeń.

Do głównych skutków spożywania tegoż syropu można zaliczyć: zwiększoną produkcję kwasu moczowego, który wpływa na rozwój kamieni nerkowych, dny moczanowej, zespołu insulinoodporności (czego efektem jest ryzyko cukrzycy typu 2.), nadciśnienia tętniczego, chorób serca oraz nerek. Syrop glukozowo-fruktozowy może się także przyczynić do powstania zaburzeń gospodarki lipidowej, jako że wpływa na podwyższenie stężenia triacylogliceroli oraz złego cholesterolu, przy jednoczesnym zmniejszeniu tego dobrego. A to nie wszystko! Unikajmy więc produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy, gdyż jego spożywanie nic dobrego nam nie przyniesie.

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Catch Me Patch Me w promocji:
Catch Me Patch Me
297 zł 147 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 210 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieDieta