Czy wiesz, że kakao wydłuża życie?

Czy wiesz, że kakao wydłuża życie?

Redakcja

2017-04-07

brak komentarzy

Cechy lecznicze kakao docenili już Majowie a także Aztekowie. Napój przyrządzany na podstawie proszku z nasion owoców kakaowca był przez nich określany napojem bogów. Niedziwne, kakao ma wyjątkowe składniki regeneracyjne. Na wstępie okazuje się źródłem antyoksydantów, które przeciwdziałają wielu dolegliwościom, jak także składników, które uspokajają, polepszają humor a także powiększają popęd seksualny. Zobacz, które jeszcze właściwości posiada kakao do popijania.

Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, konaru wzrastającego dziko w lasach równikowych północnej partii Ameryki Południowej a także w Ameryce Środkowej. Kakao mieściło wykorzystanie nie wyłącznie jako produkt do wyrobu czekoladowych przysmaków a także mikstury o owej samej nazwie, lecz również - z uwagi na cechy zdrowotne - jako artykuł leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej. Niedziwne, ziarna kakao posiadają wszechobecne składniki regeneracyjne - znajdują się kopalnią wielu witamin, mikroelementów a także prawidłowych tkanki tłuszczowej. Jednak co więcej, kakao a także inne składniki wywodzące się z ziarna kakaowego znajdują się źródłem antyoksydantów, zwłaszcza polifenoli. Udowodniono, że ziarna kakao - ale wyłącznie owoo niegotowane - posiadają piętnastokrotnie większą zawartość danych w przeciwutleniaczy aniżeli czarne jagody, dwudziestokrotnie większą aniżeli czerwone wino a także trzydziestokrotnie większą aniżeli zielona herbata. To wobec tego, że niegotowane ziarna kakao nie znajdują się ani palone, ani prażone, a wyłącznie fermentowane a także suszone. Ziarna dedykowane do produkowania klasycznego kakao znajdują się poddawane oddziaływaniu olbrzymiej ciepłoty, wskutek czego utrzymują zdecydowanie mniej składników wzmacniających aniżeli owe niegotowane. Jednak mimo to nadal przejawiają dużo cech dla zdrowia, co udokumentowano naukowo.

Kakao może wydłużyć życie?

Naukowcy z Harvard Medical School na czele z profesorem Normanem Hollenbergiem analizowali jadłospis plemienia Kuna z Panamy a także dowiedli, że jego członkowie, którzy jedzą 40 filiżanek kakao w ciągu tygodnia, rzadko chorują, żyją znaczniej więcej aniżeli inni mieszkańcy Panamy a także nie zapadają na demencję. Zdaniem specjalistów, tajemnicą dla zdrowia cechą kakao okazuje się flawonoid określany jako epikatechina, który jest obecny także w herbacie a także winie. W długowieczności plemienia Kuna dużą rolę pełnią również przyczyny genetyczne a także środowiskowe, mimo wszystko uczeni znajdują się pewni, że to kakao, które okazuje się jedynym napojem spożywanym przez tę społeczność, kryje w sobie tajemnicę ich niezwykłej wydolności na cztery z pięciu najpowszechniejszych schorzeń cywilizacji zachodnich - wylew, dolegliwości sercowe, rak a także cukrzyca występowały u przedstawicieli tego ludu mało kiedy aniżeli raz na 10 użytkowników.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie