Właściwości herbaty - co kryje w sobie Camellia sinensis?

Właściwości herbaty - co kryje w sobie Camellia sinensis?

Redakcja

2016-10-23

brak komentarzy

Herbata – napój towarzyszący nam od dawna. Pijemy ją zarówno do posiłków, jak i solo – dla przyjemności, unikalnego smaku albo zdrowia. Tak jak wszystko, posiada i zalety, i wady, a w nadmiarze może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jakie są blaski i cienie picia herbaty?

Co to herbata?

Herbata jest z nami zarówno w domach, jak i kawiarniach czy miejscach pracy. Mało osób wie jednak, czym właściwie jest i skąd do nas przywędrowała. Napar herbaciany przyrządza się z liści i pąków roślin należących do jednego gatunku - herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Susząc ją lub poddając fermentacji uzyskujemy produkt gotowy do zaparzenia. Rodzajów herbaty jest wiele, a ich różnorodność zasadza się m.in. na sposobie przygotowania samej rośliny. Wśród najbardziej znanych znajduje się m.in. herbata czarna, zielona oraz pu-erh. Do mniej popularnych zaliczamy wciąż herbatę białą, żółtą czy ulung. Herbata to u nas napar wyjątkowo lubiany. Ponoć jej roczne spożycie w Polsce przekracza 80 litrów na jednego mieszkańca.

A jaką herbatę Polacy kochają najbardziej? Oczywiście tzw. czarną ekspresową, której gorzki i wyrazisty smak akompaniuje nam zarówno do dań słodkich, jak i typowo obiadowych. Coraz bardziej interesują nas również herbaty ziołowe, których często używamy jako środków leczniczych. Zalety picia herbaty Skoro wypijamy tak dużo herbaty, to warto byłoby, żeby wykazywała ona właściwości zdrowotne. Co może zaoferować nam ten popularny napitek?

Herbata posiada teinę – teina, podobnie jak kofeina czy tauryna, wykazuje właściwości stymulujące. Pobudzić może nas więc nie tylko kawa czy energy drink, ale i stara, dobra „ekspresówka”. Do tego teina ułatwia również trawienie, stąd często herbatę wymienia się jako środek wspomagający odchudzanie. Nadprogramowe kilogramy szczególnie zwalcza herbata zielona, która zawiera także przeciwutleniacze, inaczej zwane również „antyoksydantami”. Te z kolei hamują procesy starzenia się organizmu. Herbata wspomaga również procesy detoksykacyjne i ułatwia wydalanie moczu. A gdy boli nas głowa? Na to również może pomóc właśnie herbata. Wiele mówi się również ostatnio o herbacie jako napoju przeciwdziałającym przeróżnym poważnym chorobom, w tym nawet o charakterze nowotworowym.

Wady picia herbaty

Herbata posiada niestety również wiele wad. Jednym z najbardziej zauważalnych skutków jej częstego picia jest osad na zębach – nieprzyjemny, brązowawy nalot może zniszczyć każdy, nawet najpiękniejszy uśmiech. Zawarta w niej teina w nadmiarze doprowadzić może do nadmiernej pobudliwości, która przekłada się na ciągłe poczucie niepokoju. Jest to również substancja, która w znacznym stopniu utrudnia przyswajanie m.in. wapnia i magnezu, których niedobór wpływa na nasze kości. Jednym z wyjątkowo szokujących skutków zamiłowania do herbacianych naparów jest… reumatoidalne zapalenie stawów. Ta objawiająca się drętwieniem i przykurczami dolegliwość wymaga długotrwałego leczenia.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieDieta